FeeL Free to Drop Ur Link..i'll visit U bax.. ^^!

Friday, December 30, 2011

tazkirah jumaat #4

Salam Jumaat..

Ehem2...Solat Jumaat tak nie?

sebab sekarang dah 1.30 pm. and sepatutnya kaum lelaki tiada di rumah pada waktu ni ye...

kan?? kan?? 

kepada yang tak pergi tu..tau tak apa hukumnya?

Solat Jumaat adalah suatu kewajipan yang ditetapkan agama. Ia bukan sahaja dilakukan oleh Rasulullah s.a.w bahkan ia juga telah disebut di dalam Al-Qur’an.

Jika seorang lelaki Islam tidak melakukannya, maka ia dianggap sebagai dosa besar. Malah, hukum menunaikan solat Jumaat lebih ditekankan dibandingkan dengan solat lima waktu oleh Rasulullah s.a.w yang telah bersabda bahawa mereka yang tidak melakukan solat Jumaat selama 3 kali berturut-turut bukanlah seorang Islam. Disini Rasulullah bermaksud untuk menerangkan betapa pentingnya solat Jumaat dan betapa besarnya dosanya jika tidak melakukannya. Lelaki Islam yang tidak dapat menunaikannya haruslah menggantikannya dengan solat Zuhur. Akan tetapi, ia hanya diterima jika ia kerana sebab-sebab berikut; jika terlalu sakit, jika terpaksa jaga orang yang sakit tenat, jika terdapat ribut taufan yang besar atau jika dalam keadaan bermusafir.

korang boleh baca kat SINI untuk lebih detail.

apasal I tak mention kaum hawa? sebab .....korang boleh baca solat jumaat bagi kaum hawa dan banyak lagi site2 yang berkaitan..



sticky note: sharing is caring :)
sparkle effects

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

goctHa! hehe

Pink Lollipop