FeeL Free to Drop Ur Link..i'll visit U bax.. ^^!

Thursday, August 25, 2011

KL....here i come!

hehe...just updated ! i'm off to KL from Thursday morning til Sunday nite. 
not for shopping, but i have to attend an interview.
wish me luck, guys! (^___^)

i LOVE kL...





nota selit: i love KLcc...cantek kan?? ^__^

sparkle effects

Sunday, August 21, 2011

~Live LOVE Dance~

*selain dancing, mereka juga suka posing ^__^*




my dance group
my vogue sisz
kaki posing
pose manjang..



cikgu zazol
i miss my old grup.. -snior jr.-



nota selit : dancing can make you satisfied and relieve stress if it's your passion

sparkle effects

Friday, August 19, 2011

kisah nyamuk dan gigi palsu

well, last week my mom was admitted kat Hospital Dungun.. now it was my turn untuk jaga ma coz last ramadhan ma dah susah2 jaga aku kat Hospital penang..hehe...
and dat was my 1st time kena masak sebab ma kena admitted time lunch hour..so kena la masak lauk berbuka seems ma dah siapkan semua bahan2...masak ayam percik youuu..not bad la for the 1st trial..cume tawar (pose la katekan..hehe)..

malam tu pas teraweh pergi la hospital teman mama.. tak leh tido pun...nyamuk2 berkejaran sesame sendiri dan bersuka ria depan lappyku..geram je nengok..
tengok jam dah kol 3 pagi.. nasib baik Mr. Sunbae temankan dr jam 1 - 330 am..mama and nenek yang kat sebelah dah di ulik mimpi (ma duduk bilik 2)...aku?? erk....orang kate asal name hospital je, banyak kejadian pelik..ade orang seret kerusi laa...orang menyerupai nurse la..makcik jual karipap malam2 la..scary je kan..
tapi disebabkan bulan Ramadhan + Mr. sunbae teman by YM.. so tak ade la takot sangat kann..haha...lagipun kisah nenek sebelah ni buat aku asyek nak tergelak je..

al kisah nye:
petang tu, die duk tercari2 sumtin'.. lame la jugak..mengeluh! resah! ..last2 die terjerit2 panggil nurse..
"barang ilang...barang ilang.."
nurse :  ape yang hilang nye makcik...meh saya tolong carikan..
"gigi palsu makcik ilang...!"
nurse: makcik letak kat mana tadi?
"dalam bilik air..pergila cari...."
nurse ni pun cari la dalam bilik air..siap 2,3 lagi datang tolong..cari kat bahagian meja semua takde...
lastly....tadaaa!!! "ni ke gigi makcik?" --> sambil tunjuk bahagian dalam selimut makcik tu.. selamat tak terduduk atas selimut tu
(dah diolah ikut versi sendiri)

haha..upenye nenek tu dah nyanyuk, ank die la cakap...
sebab tu la i tak takot malam tu duk sorang2... (^__^)



nota selit: Alhamdulillah mama is getting well now...dah gi keje dah (",)


sparkle effects

rasa sedih ..

Bila kite sedih, mungkin kite lupe yang Allah tu akan tolong kite..


Di dalam surah Al-Mukmin ayat 60, Allah menjelaskan:



Berdoalah kepada Ku, nescaya akan Ku perkenankan bagimu, sesungguhnya orang-orang yang menyombongkan diri dari menyembah Ku akan masuk neraka jahannam dalam keadaan hina dina!

Insya Allah dengan doa, kite dapat tenangkan hati dan percayalah Allah akan bantu kite..


Doa ketika sedih / dukacita

Maksudnya:


Ya Allah, sesungguhnya aku adalah hambaMu, anak kepada hambaMu, anak kepada hamba perempuanMu, ubun-ubunku di tanganMu, terlaksana ke atasku hukumanMu dan adil kehakimanMu terhadapku, aku memohon kepadaMu dengan setiap nama yang Engkau namakan dengannya diriMu, atau Engkau turunkan di dalam kitabMu, atau Engkau telah mengajarnya kepada seseorang daripada makhlukMu atau yang tersembunyi pada ilmu ghaib di sisiMu, jadikanlah Al-Quran penenang hatiku, cahaya di dadaku, penghapus kedukaanku dan penghilang kesusahanku.


Maksudnya:

Ya Allah, aku berlindung denganMu daripada ditimpa kesusahan dan kedukaan daripada kelemahan dan kemalasan, daripada kedekut dan perasaan takut dan daripada desakan berhutang dan paksaan orang.
sumber : http://doaharian.blogspot.com

nota selit: sharing is caring (",)


sparkle effects

Wednesday, August 17, 2011

Fadilat Teraweh Malam 1 - 30



Diriwayatkan oleh Saiyidina Ali (r.a.) daripada Rasulullah S.A.W., sebagai jawapan dari pertanyaan sahabat-sahabat Nabi S.A.W. tentang fadilat (kelebihan) sembahyang sunat terawih pada bulan Ramadan :
Malam 1 – keluar dosa-dosa orang mukmin pada malam pertama sepertimana ia baru
dilahirkan, mendapat keampunan dari Allah.
Malam 2 – diampunkan dosa-dosa orang mukmin yang sembahyang terawih serta kedua
ibubapanya (sekiranya mereka orang beriman)
Malam 3 – berseru Malaikat di bawah ‘Arasy supaya kami meneruskan sembahyang terawih
terus menerus semoga Allah mengampunkan dosa engkau.
Malam 4 – memperolehi pahala ia sebagaimana pahala orang-orang yang membaca
kitab-kitab Taurat, Zabur, Injil dan Al-Quran.
Malam 5 – Allah kurniakan baginya pahala seumpama orang sembahyang di Masjidilharam,
Masjid Madinah dan Masjidil Aqsa.
Malam 6 – Allah kurniakan pahala kepadanya pahala Malaikat-malaikat yang tawaf di
Baitul Ma’mur (70 ribu Malaikat sekali tawaf), serta setiap batu-batu dan tanah-tanah
mendoakan supaya Allah mengampunkan dosa-dosa orang yang mengerjakan sembahyang
terawih poda malam ini.
Malam 7 – Seolah-olah ia dapat bertemu dengan Nabi Musa serta menolong Nabi
‘Alaihissalam nenentang musuh ketatnya Fir’aun dan Hamman.
Malam 8 – Allah mengurniakan pahala orang sembahyang terawih sepertimana yang telah
dikurniakan kepada Nabi Allah Ibrahim ‘Alaihissalam.
Malam 9 – Allah kurniakan pahala dan dinaikkan mutu ibadat hambanya seperti Nabi
Muhammad S.A.W.
Malam 10 – Allah Subhanahuwata’ala mengurniakan kepadanya kebaikan di dunia dan di
akhirat.
Malam 11 – Keluar ia daripada dunia (mati) bersih daripada dosa seperti ia baharu
dilahirkan.
Malam 12 – Datang ia pada hari Qiamat dengan muka yang bercahaya (cahaya ibadatnya).
Malam 13 – Datang ia pada hari Qiamat dalam aman sentosa daripada tiap-tiap kejahatan
dan keburukan.
Malam 14 – datang Malaikat menyaksikan ia bersembahyang terawih, serta Allah tiada
menyesatkannya pada hari Qiamat.
Malam 15 – Semua Malaikat yang menanggung ‘Arasy, Kursi, berselawat dan mendoakannya
supaya Allah mengampunkannya.
Malam 16 – Allah subhanahuwata’ala tuliskan baginya terlepas daripada neraka dan
dimasukkan ke dalam Syurga.
Malam 17 – Allah kurniakan orang yang berterawih pahalanya pada malam ini sebanyak
pahala Nabi-Nabi.
Malam 18 – Seru Malaikat : Hai hamba Allah sesungguhnya Allah telah redha kepada
engkau dan ibubapa engkau (yang masih hidup atau mati)
Malam 19 – Allah Subhanahuwata’ala tinggikan darjatnya di dalam Syurga Firdaus.
Malam 20 – Allah kurniakan kepadanya pahala sekelian orang yang mati syahid dan
orang-orang solihin.
Malam 21 – Allah binakan sebuah istana dalam Syurga daripada nur.
Malam 22 – Datang ia pada hari Qiamat aman daripada tiap-tiap dukacita dan kerisauan
(tidaklah dalam keadaan huru-hara di Padang Masyar).
Malam 23 – Allah Subhanahuwataala binakan kepadanya sebuah bandar di dalam Syurga
daripada nur.
Malam 24 – Allah buka peluang 24 doa yang mustajab bagi orang berterawih malam ini,
(elok sekali berdoa ketika dalam sujud)
Malam 25 – Allah Taala angkatkan daripada siksa kubur.
Malam 26 – Allah kurniakan kepada orang berterawih pahala pada malam ini seumpama 40
tahun ibadat.
Malam 27 – Allah kurniakan orang berterawih pada malam ini ketangkasan melintas atas
titian Sirotolmustaqim seperti kilat menyambar.
Malam 28 – Allah Subhanahuwataala kurniakan kepadanya pahala 1000 darjat di akhirat.
Malam 29 – Allah Subhanahuwataala kurniakan kepadanya pahala 1000 kali haji yang
mabrur.
Malam 30 – Allah Subhanahuwataala beri penghormatan kepada orang berterawih pada malam
terakhir ini yang teristimewa sekali, lalu berfirman:
“Hai hambaKu : makanlah segala jenis buah-buahan yang engkau ingini hendak makan di
dalam syurga, dan mandilah engkau dariapda air syurga yang bernama Salsabila, serta
munumlah air daripada telaga yang dikurniakan kepada Nabi Muhammad S.A.W. yang bernama
Al-Kauthar.”

Rujukan: islam.gov.my dan Mufti Terengganu

nota selit: jom same2 manfaatkan bulan Ramadhan yep!


sparkle effects

Friday, August 12, 2011

MeMories Part #1..

Kisah Coursemates and Trips

korang suka tak Coursemates korang? well, for me, being one of the sumberian batch 2007-2011 sangat2 beruntung..sebab pe....? sebab....my coursemates a.k.a kanak2 rebina semua sporting and we are very close among each other..
maybe because every year we were having industrial trip.. so, we put the efforts together to handle the trips and spent most of our time together! (^___^)

normally, our trips took 3-6 days jugak la..so, within that time tak payah pergi kelas!! weeee~~~
and paling2 best, mesti akan singgah mane2 untuk bersuka ria...contoh --> nak ke pahang, tapi singgah di cameron, nak ke perak, singgah di ulu lenggong hot spring..syokk kan?? hehe....Lagi satu, happening sangat sebab yang iringi kitorang adalah lecturer2 yang sporting. thumbs up!

i really love my coursemates so muc! bila dah habis belajar, trase rindu kat depa..and FYI kitorang tak de la ramai sangat...so closed la semua orang.. 35 kot included Chinese... tak ramai kan? hehe.... well..actly i godek2 my albums.. and terjumpa pic2 industrial trips kitorang..i just wanna share our trips memories here..

senarai kanak2 rebina MINERAL RESOURCES ENGINEERING:

rebina cool: joseph, dan, ganu, adi, wak, fariq, boni, koga, matyus, jayzee, pokjat, yen,sob, ney, hazim, aFong, darrel, tay, ong

rebina comel: cha (its me -blushing-), suya, wanie, put, mimiey, mary, bern, ain, pika, pinggu, koi, yul, asmah, dilla, ai peng, hui yee

industrial trips: 

pahang trip to gold mine 
aweks lombong

kenapa best? sebab....

suasana lam bas happening
mandi kat kolam air panas

mandi kat air terjun, pahang
lepak klcc
orang pergi exhibition, kitorang pergi jalan2 :P
lepak wangsa walk

kenapa rebina..? tengok nie...haish
fine....i bwk cici g trip..
ni adalah lolipop koi nak kasi adek angkat dia nanti
koi buat lompat bintang while waiting untuk masuk lombong
rebina kan?? hahaha..tah pape koga
depa main kejar2 sementara tunggu bas datang
-erk..speechless-
tah pape!
main tarik2 ~ok..included me :P~
sebok lap peluh..cam pempuan!
nota selit: banyak sangat gamba nak upload :P

sparkle effects

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

goctHa! hehe

Pink Lollipop