FeeL Free to Drop Ur Link..i'll visit U bax.. ^^!

Sunday, May 29, 2011



LADIESSS!!! just wanna share article dalam paper khamis lepas, WANITA PERLU TAHU TUKAR TAYAR...haha...so, untuk mengelakkan ladies gabra kalau tetiba tayar pancit time memandu, kat article ni dia kasi  panduan mudah menukar tayar. Dont worry okeyh...



  1.  pastikan anda meletakkan kereta di tepi jalan yang bebas daripada sebarang halangan lalu lintas
  2. tarik break tangan dan pastikan gear pada keadaan 'meletakkan kenderaan'
  3. hidupkan lampu kecemasan dan letakkan papan tiga segi kecemasan yang disimpan dalam kereta
  4. gunakan jack untuk mengangkat sedikit ke atas untuk tayar yang pancit
  5. gunakan skru kunci empat arah, kemudian putar berlawanan arah jam untuk melonggarkan skru pada tayar
  6. keluarkan tayar yang pancit dan ganti dengan tayar simpanan
  7. pastikan setiap skru dipasang semula
  8. simpan semua kelengkapan sebelum meneruskan pemanduan

pesanan penaja


so, Ladies... jangan bagi laki2 pandang rendah kat kita..haha...ingat kita tak boleh tukar tayar ke? tolong sikit.....huhu...


p/s: tapi kalau dah tak tahu sangat, senang je... mintak tolong sedara mara , kawan2 terdekat (call), tak pun tahan la kereta sape2 yang baik hati untuk tolong korang...hehe...jangan lupa kasi upah..orang berbudi, kita berbahasa... (erk..ada kaitan ke? ada la kott..)








free logo - http://www.sparklee.com

Thursday, May 26, 2011

baTu FerriNgHi, PeNang..

TemPat yang paling suke untuk berjalan, lepak2, relax kepala adalah kat Batu Ferringhi..
pantai yang sangat menarik dan cantik.. cuci mate pon best... (tengok beach arr).. hahahaha..
sesuai sangat untuk berpicnic kat situ.. sepanjang duduk USM dulu, sempat la 3,4 kali pergi picnic..
best... kitorang satu kos pon pernah buat picnic (family day) kat situ..
selain picnic and mandi manda, korang boleh pusing2 laut dengan jetski, kuda, or naik parachute, banana boat..im not really sure bout the costs .. lupa dah berapa... tapi standard price la...by the way, ada gak tempat urut2 kat situ n reflexology + spa ikan..hehehee....
foreigner pun suka datang sini..sebab malam2 ada cam uptown sepanjang jalan..best2...
pastu, ada restaurants yang best2 n arab pon ada..banyak gak kemudahan lain kat sini untuk pelancong2.. Hotel pon banyak... time farewell dinner course baru2 ni pon buat kat Hydro Hotel (kat sini jugak)..
and paling penting sempat la had a picnic kat sini before i went home..hehee..

Lots of memories kat sini...

syok untuk mandi. kemudahan disediakan

Cantik sangat time nie

kami berpesta..huihs...

kami berpicnic satu kos...wuhuu..best2

Uptown market yang best...open at 7pm


ada restaurant kapal kat sini

Farewell party coursemate buat kat sini

best...RM70 kalau tak silap, Jetski ada RM50


cop rasmi bila bekunjung ke sini..hehehe


-cHa AppLe-

Wednesday, May 25, 2011

BiLa raSa StreSs..

Rupe-rupenye lepas dah habis belajar, lagi stress berbanding semasa belajar...
Pikir pasal further study, pasal nak cari kerja,  berat badan , dan lain - lain


biLa stress ape perlu buat?  so tadi search la dalam google , tips2 untuk reduce stress...so, antaranye:

  1. Manjakan diri di spa..(kalau tak cukup duit, baik tak payah , nanti bertambah stress)
  2. Makan (banyak sangat makan, tambah berat badan, bertambah stress)
  3. Tidur tak bangun2 (nanti ada lingakaran bawah mata)
  4. Cari tukang dengar luahan hati (kalau ada yang sanggup untuk tadah telinga ok la)
  5. Dengar lagu sampai bosan (boleh dipertimbangkan)
  6. Shopping or window shopping (like...haha)
  7. Tengok wayang (tapi bosan kalau tak de teman)
  8. Mandi lame - lame (good2...kasi sejuk kepala)
  9. Tarik nafas panjang2.. or bersenam (ha...bagus untuk kesihatan)
  10. Better amik wuduk, pergi solat, mengaji ke..(hehe..BETOL!!)
Conclusion, ada baik, ada buruk nye.. sebenarnye, ikut citarasa masing2 la kot camne nak reduce stress..
huhuhu......(p/s: saje tulis sebab rite now rasa stress... #_#)


aaarrgghhhhhhhh!!!!! (screaming like crazy)



-cHa AppLe-

meGGie CurrY...





hallop... pandai masak tak? or tau masak..? well, dalam usia camni still tak tahu masak and tak pernah masak, apa pendapat korang? hehehe....tapi as a student, masak megi tu common la kan... tapi maybe cara aje berlainan...camne korang nak kasi megi tu sedap? for me, ehem2.... (bukan megi cup okeyh..hehe)




1. tumis dulu dalam periuk seulas or dua bawang putih yang dah dipotong and boleh tambah sayur campur kalau rasa nak... or letak sosej yang dipotong kecik 
(ikut citarasa nak letak ape pon),  

agak - agak dah separa goreng, 

2.  masuk lebih kurang 1/3 air dalam bekas or periuk..

agak2 dah separuh mendidih, 

3.  masuk pulak mee maggi 

bila dah nampak megi tu nak lembik

4.  masuk pulak perencah kari dan sebiji telur 
(timbus la telur tu dengan mee tadi, biar telur masak)

5.  masuk beberapa potong cili api

then kacau.. tutup periuk, padam api...


jeng..jeng jeng..dah siap..sedaappp..this is my way how to cook a delicious mee maggi..slyuupp...haha..orang bujang katekan.. korang?



Initial

Final




-cHa AppLe-

Tuesday, May 24, 2011

mY bEsT rUmEts aT uSM



korang pon mesti ada roommate kan? tak kesah la time sekolah ke, time kolej ke, U ke, kat rumah sewa ke, time dah kerja ke... bila dah share bilik, so namelaa rumet...well, bercakap pasal RINDU, opkos la mesti ada rasa RiNDU pada rumet2 korang jugak kan..

 RINDU2... bangun pagi orang kejutkan, boleh bergosip, tengok muvie same2, makan same2, maen same2, share megi same2, share problem, berguling2  lepak kat katil rumet, study same2, lagi syok kalau satu course, boleh tiru homework..huhuhu....

cepat betul masa berlalu, ada yang dah kawin, ada yang akan kawin..haish.... sepanjang 4 tahun kat USM ni la budak2 yang kite share room.. anyway, mintak halal and sorry kalau ada salah silap, amik makanan korang ke, (p/s Suya, sudu, pen, jarum dan benang lupe nak pulang..hehe) 

tQ for everything yep...



my 1st year rumet: Put, merangkap my classmate. n also Kak ja (senior - not in the pic)


my second year rumets: Niwa, me, and Nadia.. (cun kan rumet2 ku..hehee)



my 3rd year rumet : syaPINGGU hehe.. a.k.a kosmet.. and zati (not in da pic)



my 4th year rumet..Suya a.k.a kosmet..(comel kan kitorang..haha) well yang ujung tu bukan yep...kami bilik berdua je..


miSs U guys... mY bEst RuMets... ^^


-cHa AppLe-

RiNdu...RiNdu...



Em..Rasa RINDU pada alam campus bertandang pagi2 camni... 
Bila dah abes belaja, bermula la fasa baru, iaitu ALAM BEKERJA...
sedia ke belom? ouh... entahla...yang pasti, sangat rindu pada zaman-zaman pergi kelas, buat assignment, minggu study, exam,test, presentation,fyp, training menari,my classmates (sangat2 rindu pergi industrial trips, picnic, dinner, group discussion, jejalan, open house), kekawan team menari, kekawan USM, lecturers, pak guard.. (hehe...sebab selalu kena tahan pasal tak ada pass kereta)..
sangat-sangat rindu semua tu.... mesti semua yang dah abis belajar rasa macam ni kan...
hope semua pengalaman kat USM selama 4 tahun dapat mematangkan kita semua dalam menghadapi alam seterusnya...


MISS U guys.... Gud luck in future ^^

my last performance at usm induk

my last performance at usm induk

pgce exhibition kat klcc with my coursemates


picnic at ferringhi (our family day)


study time...with my sifu

open house..

Monday, May 23, 2011

NyuM-nYum...

hai.... korang mesti penah makan 
AYAM PENYET AP kan....mesti best kan...hehehe....hidangan best and harga reasonable. well, as USM student, paling dekat untuk kitorang pekena ayam penyet ni adalah kat AEON seberang prai, Perda..hehe...tapi kite suke pergi dekat ipoh, sebelah JJ Kinta City..coz AP located kat satu tempat yang sangat cantek..macam dalam garden..hehe..kalau korang belom try, kite suggest korang rase ayam penyet and udang ..best! kalau korang nak tengok apa lagi yang ada, boleh la tengok kat sini...http://www.ayampenyet-ap.com/v2.1/



Saturday, May 21, 2011

inTerviEw.....

takot kan kalo nak g interview? em.. nerves tu cam isi dengan kuku...
well, i just wanna share some tips which i had read before untuk korang gi interview...
it is called..... TOP 10 INTERVIEW TIPS..


10. Plan Ahead
      
korang kena la buat homework sikit before pergi interview...do sum research bout the company... search website company and study sikit bout the position and dengan sape korang jumpa nanti..if korang ade work experience yang lepas.. good..maybe boleh bantu korang nanti (good support)


9. Role Play
    
once korang abes buat research, wat la rehearsal..prepare dengan kemungkinan soalan yang ditanye...like " tell me bout yourself" ataupun "nape saye perlu amek awak koje kat sini?" korang tulis siap-siap jawapan .. ha...nanti kalo depa tanya camtu...kan senang....heee.... tp kalo tanya laen tu...em..pandai - pandai la goreng yep..hehe


8.  First Impression Counts!

sangat la important...coz korang tak kan dapat 2nd chance okeyh... so dress professionally n sesuai dengan pekejaan yang korang mintak tu.. rambut tu sikat la belah tepi ke atas ke ape ke supaye kemas..pakai gel ke.... ape2 je la yang korang rase sesuai and sedap mate memandang... tak pon tanye la sape2 kat sebelah tu, " ade gaye tak aku arini?" ..kan senang...ha..sandel n sliper diharamkan okey...


7.  Be On Time
     
kalau boleh datang la awal dari mase interview korang...x rugi kan..korang leh tarik nafas panjang2... siap boleh bace doa panjang lg.. mybe korang boleh guna public transport if nak elak jem...especially for those yang kat KL.. tp kalau ada sebab yang x dapat nak elak untuk korang lambat datang... jangan takot untuk call the company..let them know your situation.. trust me...diorang xkan makan korang...

6.  Be Positive
     
nanti time interview jangan condemn your past employers ataupon industry pulak..try untuk give the positive comment.. em..maybe tak perlu cakap banyak kot... nanti tak pasal2 laen nak cakap, laen lak yang keluar...hehe


5.  Encourage
    
 korang buat2 la tanye orang yang interview korang tu pasal company dye... tunjukkan minat korang untuk kerja kat company diorang..mesti diorang pon beminat amek korang bile tengok muke korang sungguh2 tu...


4.  Eye Contact
     
Nanti jangan duk tengok lantai je..or duk kelip2 mate...tengok la interviewers korang tu...nanti diorang kecik ati lak...lagi satu, nampak la korang ni bsungguh2 nak keje kat situ...ye tak?


3.  Adapt and Relate
  
   dengar dan terime.. be sensitive pada style interviews korang. cuba kaitkan jawapan korang dengan ape yang ade kat company dye.. Talk bout specific achievement.. biasenye diorang suke tengok korang jawab and camne korang selesaikan sesuatu problem.


2.  Be Honest


     well, better korang jujor kan.. no points untuk menipu...tak kesahla menipu skill ke, jawapan ke.. kalo tak tahu, just cakap tak tahu..and you will figure out for them..kalo tipu, nanti korang gak susah kalo diorang dapat tau korang menipu,,,tol tak?

1.  and finally, Dont Give Up!!


     jangan la putus asa kalo korang tak dapat... try again... ingat.. ade banyak lagi  job vacancy kat lua sane untuk korang.... and jadikan pengalaman korang interview sebelum ni untuk improve skill korang dalam menghadapi interview akan datang...hehe....

GOOD LUCK! Hwaiting!! ^^,

Friday, May 20, 2011

aYam oH aYam....



OuCH!...semalam x pepasal abah suoh potong ayam....
da 22 taon ni first time gak ar wat sendiri....pegang ayam pon sipi2 je..n ade gak bunyi eeeuuwww....
argh.....asal la xde sesape kat rumah nie...
tapi nak makan punye pasal..sanggupku potong and bersihkan ayam....
dah sejam bepeluh, akhirnyeee.....yehaaaa.....
abah balik, sambung yang shayee buat... hahahaha......thanx God...
susah rupenye kerja - kerja pempuan nie...so for guys kat lua sane...
rajin - rajin la membantu kami ..muahahaha...like my dad....



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

goctHa! hehe

Pink Lollipop