FeeL Free to Drop Ur Link..i'll visit U bax.. ^^!

Saturday, February 4, 2012

Tips membeli barang dalam Tin

Hi guys...Salam.. ^__^

macamana korang beli makanan dalam tin? mostly tengok pada label.. am I right?
No offence yang label mempengaruhi pembeli. Sebagai pengguna yang bijak, kita tidak seharusnya dipengaruhi oleh warna, perkataan mahupun hiasan pada label atau wrapper.

perlu lihat mutu barangan dan "expired date" bagi makana, roti, susu, coklat, krim, minya masak, jus dan seumpamanya.

so, I just wanna share some tips yang diturunkan oleh Bahagian Pendidikan Kesihatan Kementerian Kesihatan:

  • teliti bahan yang terkandung untuk memastikan tahap kolestrol, karbohidrat, lemak, gula dan garam.
  • Elak membeli jika tin berkarat, kemek atau menggelembung
  • make sure makanan yang hendak dibeli diletak dalam keadaan yang baik dan belum expired.
  • tidak membeli makanan yang dah expired even harga yang ditawarkan sangat2 murah - kemungkinan makanan itu sudah rosak dan membahayakan kesihatan kita
  • baca dengan teliti arahan cara menyimpan makanan tersebut seperti yang telah dinyatakan pada label.

Selamat membeli ^___^

Sticky note: tak sabar nak beli barang dapur..wuhuuuu


sparkle effects

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

goctHa! hehe

Pink Lollipop