FeeL Free to Drop Ur Link..i'll visit U bax.. ^^!

Saturday, May 21, 2011

inTerviEw.....

takot kan kalo nak g interview? em.. nerves tu cam isi dengan kuku...
well, i just wanna share some tips which i had read before untuk korang gi interview...
it is called..... TOP 10 INTERVIEW TIPS..


10. Plan Ahead
      
korang kena la buat homework sikit before pergi interview...do sum research bout the company... search website company and study sikit bout the position and dengan sape korang jumpa nanti..if korang ade work experience yang lepas.. good..maybe boleh bantu korang nanti (good support)


9. Role Play
    
once korang abes buat research, wat la rehearsal..prepare dengan kemungkinan soalan yang ditanye...like " tell me bout yourself" ataupun "nape saye perlu amek awak koje kat sini?" korang tulis siap-siap jawapan .. ha...nanti kalo depa tanya camtu...kan senang....heee.... tp kalo tanya laen tu...em..pandai - pandai la goreng yep..hehe


8.  First Impression Counts!

sangat la important...coz korang tak kan dapat 2nd chance okeyh... so dress professionally n sesuai dengan pekejaan yang korang mintak tu.. rambut tu sikat la belah tepi ke atas ke ape ke supaye kemas..pakai gel ke.... ape2 je la yang korang rase sesuai and sedap mate memandang... tak pon tanye la sape2 kat sebelah tu, " ade gaye tak aku arini?" ..kan senang...ha..sandel n sliper diharamkan okey...


7.  Be On Time
     
kalau boleh datang la awal dari mase interview korang...x rugi kan..korang leh tarik nafas panjang2... siap boleh bace doa panjang lg.. mybe korang boleh guna public transport if nak elak jem...especially for those yang kat KL.. tp kalau ada sebab yang x dapat nak elak untuk korang lambat datang... jangan takot untuk call the company..let them know your situation.. trust me...diorang xkan makan korang...

6.  Be Positive
     
nanti time interview jangan condemn your past employers ataupon industry pulak..try untuk give the positive comment.. em..maybe tak perlu cakap banyak kot... nanti tak pasal2 laen nak cakap, laen lak yang keluar...hehe


5.  Encourage
    
 korang buat2 la tanye orang yang interview korang tu pasal company dye... tunjukkan minat korang untuk kerja kat company diorang..mesti diorang pon beminat amek korang bile tengok muke korang sungguh2 tu...


4.  Eye Contact
     
Nanti jangan duk tengok lantai je..or duk kelip2 mate...tengok la interviewers korang tu...nanti diorang kecik ati lak...lagi satu, nampak la korang ni bsungguh2 nak keje kat situ...ye tak?


3.  Adapt and Relate
  
   dengar dan terime.. be sensitive pada style interviews korang. cuba kaitkan jawapan korang dengan ape yang ade kat company dye.. Talk bout specific achievement.. biasenye diorang suke tengok korang jawab and camne korang selesaikan sesuatu problem.


2.  Be Honest


     well, better korang jujor kan.. no points untuk menipu...tak kesahla menipu skill ke, jawapan ke.. kalo tak tahu, just cakap tak tahu..and you will figure out for them..kalo tipu, nanti korang gak susah kalo diorang dapat tau korang menipu,,,tol tak?

1.  and finally, Dont Give Up!!


     jangan la putus asa kalo korang tak dapat... try again... ingat.. ade banyak lagi  job vacancy kat lua sane untuk korang.... and jadikan pengalaman korang interview sebelum ni untuk improve skill korang dalam menghadapi interview akan datang...hehe....

GOOD LUCK! Hwaiting!! ^^,

4 comments:

TUN said...

salam persinggahan.mcm mana intebiu?

cha apple said...

salam...tQ singgah... blom interbiu lg..ngah prepare..hahaa..

PakLah said...

nt klo dpt intebiu jgn lupe gtaw kte k...hihih..

cha apple said...

hahaha....haruslaa.....kamoo juge yep

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

goctHa! hehe

Pink Lollipop